Ozdoby z owoców i warzyw krok po kroku

Z roku na rok, my – gospodarze, podejmujący gości na wieczerzę wigilijną, zastanawiamy się, w jaki sposób ozdobić świąteczny stół. Wiemy na pewno, że musi być on wyjątkowy, niecodzienny, elegancki i piękny. Każdy element musi mieć tam swoje miejsce, a całość stanowić ma przepiękną harmonię barw i motywów. 

W przypadku elementów dekoracyjnych, również musi panować harmonia. Nie mieszajmy zbyt wielu rodzajów ozdób ze sobą – nadmiar nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli stawiamy na ułożenie bombek i choinek na środku stołu, nie decydujmy się na dokładanie jeszcze wielu innych motywów. Jeśli decydujemy się na żywy stroik z gwiazdami betlejemskimi, postawmy na gwiazdę jako główny motyw.

Starajmy się, aby stół świąteczny był inny każdego roku. Aby za każdym razem zachęcał na nowo swoją oryginalnością wystroju i barw. Nie masz pomysłu, w jaki sposób ozdobić stół podczas zbliżających się świąt? Nie wiesz, jaki element powinien stać się motywem przewodnim? A co powiesz na dekorację z jedzenia – na przykład z owoców i warzyw? Możesz wpleść ją zarówno do stroika czy choinki, jak i ozdobić nimi potrawy.

OZDOBY Z OWOCÓW I WARZYW KROK PO KROKU

Ozdoby z owoców i warzyw zachwycają swoją oryginalnością i pięknym wyglądem. Nie są one stosowane tylko i wyłącznie jako ozdoby na stół sylwestrowy, bądź inną, szaloną imprezę. Nie wierzysz? Koniecznie skorzystaj z poniższych przykładów, dzięki którym krok po kroku wykonasz takie oryginalne ozdoby.

Nie musisz posiadać artystycznej duszy, aby zdecydować się na carving - sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. Potrzebny będzie w tym celu nożyk do rzeźbienia, lub zwykły nóż z niewielkim ostrzem.

 Takie ozdoby z pewnością zachwycą wszystkich, bowiem wyglądają bardzo elegancko i subtelnie. Nie potrzebujesz wymyślnych gatunków owoców czy warzyw – wystarczy sama marchewka, bądź pomidor czy rzodkiewka aby stworzyć niepowtarzalną dekorację potraw bądź stołu.

Możesz z nich wykonać kwiatuszki, szyszki, liście, które wpleciesz w świąteczny stroik, bądź umieścisz na półmiskach z potrawami, czy przy każdym talerzyku. My proponujemy kwiatuszki.

Pomidora/rzodkiewkę/ugotowaną marchewkę bądź inne warzywo czy owoc posiadający skórkę, obieramy w koło ostrym nożem. Ważne jest, aby podczas obierania nie przerwała nam się skórka! Musi być w całości.

Teraz wystarczy tylko zwinąć skórkę, aby uzyskać subtelny kwiatuszek, wyglądem przypominający różę.

Stół i stroiki świąteczne, oraz choinkę również udekoruj podobnym motywem – możesz wykonać niepowtarzalne ozdoby z suszonych owoców.

Cytrynę i małą pomarańczę pokrój w cienkie plasterki. Przez 10 minut namaczaj je w soku z cytryny, a następnie umieść w piekarniku o temp. 130 – 140 stopni C, na godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 2 godziny.

Mandarynki z kolei, możesz ponacinać na skórce i również suszyć w piekarniku. W ten sposób uzyskasz niepowtarzalne bombki, które stanowić będą niepowtarzalną dekorację stołu.